{ "title": "Vücutta Kalsiyum Fazlalığı", "image": "https://www.kalsiyum.org/images/Vucutta-Kalsiyum-Fazlaligi-61.jpg", "date": "20.01.2024 07:53:22", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Vücutta Kalsiyum Fazlalığı, Kalsiyum kemikler, böbrekler, tansiyon, bağırsaklar ve vücutta D vitamininin üretilmesi için oldukça gerekli bir mineraldir. Ancak vücutta ihtiyaç duyulandan daha fazla kalsiyum olması birçok rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olur. Yetişkinlerin günlük ihtiyaç duyduğu kalsiyum oranı 1000 mg'dır. Kanda bu orandan fazla kalsiyum olması kalsiyum fazlalığı anlamına gelir ve tıp dilinde hiperkalsemi olarak adlandırılır.

Vücutta kalsiyum fazlalığı belirtileri nelerdir?

Karın ağrısı, bulantı ve kusma, kabızlık, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, kaslarda güçsüzlük, aşırı susama ve sık sık idrara çıkma, tansiyon yüksekliği, yorgunluk ve halsizlik, eklem ağrıları, eklem iltihabı gibi belirtiler görülebilir.

Vücutta kalsiyum fazlalığı neden olur?

Vücutta paratiroit bezinden paratiroid hormonunun bir ya da daha fazla salgılanması sonucunda bu hormonunun fazlalığı ortaya çıkar. Bu durum tıp dilinde primer hiperparatiroidi olarak adlandırılır ve vücutta kalsiyum fazlalığına neden olan en önemli etkenlerden biridir. Her yaşta görülebilen ancak 50 yaş üzeri kişilerde daha sık görülen bu durum menopoz döneminde daha fazla görülür. Bunun yanı sıra lityum ilacı gibi psikolojik hastalıklarda kullanılan ilaçlar, alkali mide ilacı, östrojen ilacı, zehirli guatr, kronik böbrek yetmezliği gibi böbrek hastalıkları, vücudun aşırı susuz kalması, hareketsiz kalma A ve D vitamini fazlalığı, diüretikler, damardan beslenme, bazı kanser türleri kalsiyum fazlalığı nedenleri arasında sayılabilir.

Vücutta kalsiyum fazlalığı tedavisi nasıl yapılır?

Vücutta kalsiyum oranının fazla olması, böbrek fonksiyonlarının bozulması ile çok daha ciddi durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Vücutta kalsiyum fazlalığının aşırı olmadığı durumlarda hastaya yaşam tarzını biraz daha hareketli hale getirmesi, fazla olan kalsiyumun vücuttan atılmasını sağlamak için bol bol su tüketilmesi önerilir ve hastanın kullandığı kalsiyum fazlalığına sebep olan ilaçlar varsa bu ilaçlar değiştirilir. Kalsiyumun açığa çıkmasını engellemek için birtakım ilaçlar reçete edilir. Vücutta kalsiyum fazlalığı aşırı ise tedavi altında yatan nedene göre yapılır. Kalsiyum fazlalığı kanserden kaynaklanıyor ise hastaya kemoterapi tedavisi, ameliyat, radyoterapi tedavisi ve ilaç tedavisi uygulanır.
" } ] }