{ "title": "Kanda Kalsiyum Düşüklüğü", "image": "https://www.kalsiyum.org/images/Kanda-Kalsiyum-Dusuklugu-98.jpg", "date": "21.01.2024 22:44:43", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Kanda Kalsiyum Düşüklüğü, Kalsiyum vücut bütünlüğü için oldukça önemlidir. Kalsiyum besinlerden sentezlenerek kana karışır. Başta diş, tırnak ve kemik iskelet sistemimizin oluşumu olmak üzere, diğer vücut sistemlerinin düzenli ve organize bir şekilde çalışmasında önemli rol üstlenir. Kanda kalsiyum düşüklüğü (Hipokalsemi) normal seviyelere olan 8,5 ile 10,5 mg/dl'nin altına düşmesidir. Bu durum bebeklerde daha da aşağılarda görülebilir.

Kanda bulunan kalsiyumun ayarlanmasında böbreklerin önemli bir görevi vardır. Kalsiyum kana karıştıktan sonra tiroit bezinin arkasında bulunan dört paratiroid bezinden paratiroid hormonu salgılanır. Bu hormonlar böbreklerden süzülen kalsiyumun geri alınmasını sağlar. Böylece hormonlar kalsiyumun bağırsaklarda emilimini sağlayarak kemiklerde tutunmasını sağlar. Hormon salgılanmasının yeterli olmadığı durumlarda kalsiyum düşüklüğünden bahsedilir.

Kanda Kalsiyum Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda normal boy uzamaması ve zayıflama, yeni gelişen kemiklerde osteomalazi adı verilen kemik mineral bozukluğu, yetişkinlerde; kaslarda kasılma ve spazm sıklığının artması, hafıza kaybı, el ve ayaklarda uyuşma, beyin fonksiyonlarından kaynaklanan karıncalanma, bilinç karışıklığı, baş dönmesi, mide bulantısı, nöbet başlaması, depresyon, anksiyete ve kas titremeleri hipokalsemi belirtileridir.

Kalpte bozuk ritm, göğüs ağrısı, kalp yetmezliği, tansiyon düşüklüğü, nefes alamama, baygınlık meydana gelir. Ayrıca kalsiyum düşüklüğünde gözlerde katarakt ve görme ile ilgili diğer sorunlar ortaya çıkabilir. Ciltte pullanmak ve kuruma, tırnaklarda sertleşme ve kendiliğinden kırılma, saçlarda matlaşma, çatallaşma, kırılganlık ve dökülme; dişlerde anormal sararma, erken çürüme ve çarpık dişler yine kalsiyum düşüklüğünün habercisi olabilir.

Kalsiyum düşüklüğü nasıl giderilir?

Bulguların %50'sinden fazlası kişide varsa yukarıda da belirtildiği gibi paratiroid hormonlarının salgılanmasında çeşitli sorunlar ortaya çıkıyor ise kesinlikle hekiminize başvurunuz, çünkü besinlerin etkisi olmayabilir. Diğer durumlar için öncelikle kendinizin durumu atlatmak için çözümler bulması işe yarayabilir.

Bunun için beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekiyor. Süt ve süt ürünleri bu konuda size yardımcı olabilir. Yetişkin bir insana günlük 10 gr. Kalsiyum yetebilir. 100 gr. Tereyağı ya da kaşar peynirinde 13 gram kalsiyum bulunur. Günlük alabileceğiniz bu besinlerin yanında gün aşırı diğer besinlerden de kalsiyum alabilirsiniz. Örneğin üzüm pekmezi de bu konuda oldukça iyidir. Et, balık ve diğer deniz ürünleri, kuru yemişler, tavuk yumurta, dondurma, mercimek, pirinç, patates, üzüm ve muz'da yeterince kalsiyum almanıza yardımcı olabilir.
" } ] }