{ "title": "Kalsiyum Oksit Formülü", "image": "https://www.kalsiyum.org/images/Kalsiyum-Oksit-Formulu-53.jpg", "date": "18.01.2024 22:34:50", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Kalsiyum oksit formülü, CaO olan halk dilinde ise sönmemiş kireç olarak geçen bir bileşiktir. Rengi beyaz olan alkalik ve de aşındırıcı bir kat şeklindedir. Su ile tepkime yaşar ise oksitlenerek kalsiyum hidroksiti oluşturur. Kalsiyum oksit iyonik ilişkili ve formülü CaO olan bir bileşiktir. Kalsiyum oksit formülü sanayide kireç taşlarını yüksek ısılar ile eriterek karbondioksitin uzaklaşması ile oluşturularak elde edilen bir kimyasal maddedir.

Kalsiyum oksit formülü hangi alanlara kullanılır?

Kalsiyum oksit formülü Demir ya da sert endüstride, inşaat sektöründe, su arıtımı, kimyasal işlemler, yeraltı madeni, kâğıt kâğıt hamuru sanayisi, PCC atık su ve arıtma çamurları ıslahı, cam yapımı ve baca gaz arıtımı gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Kalsiyum oksit formülü nasıl elde edilir?

Kireç taşından elde edilen ve yüzde doksan sekiz oranında kalsiyum karbonat içeren bir formüldür. 900 dereceye kadar ısıtılabilen fırınların içerisinde kireç taşının ısıtılması ile elde edilen bol kalsiyumlu bir bileşiktir. Bu sürece kalsinasyon süresi adı verilir. Kalsiyum oksit formülü diğer malzemeler ya da ilaveler edilerek öğütülüp toz haline getirilir. Sıvı hale de getirilebilir. Sıvı hale gelen kalsiyum oksit formülü gerekli akışkanlığın elde edilebilmesi için ve tıkanıklığın giderilmesi amacı ile transfer sistemi ile tüketilebilir. Kalsiyum oksit formülü su ile söndürülmek istenir ise meydana sönmüş kireç olarak adlandırılan kalsiyum hidroksit gelir. Çok eski zamanlardan beri bağlayıcı maddeler içerisinde yerini almaktadır. Toz, granül görünümündedir ve beyaz renklidir. Kokusuzdur. Kalsiyum oksit çok uzun süre atmosfer ile etkileşim halinde bırakılır ise havada bulunan karbondioksit CO2 nedeni ile kireç taşına dönüşür. Bu etkileşim çok yavaş gerçekleşir. Kalsiyum oksit formülü nemli ve rutubetli olan ortam içerisinde alüminyum ile hidrojen gazı çıkararak etkileşime girer ve alüminyum malzemenin bozulmasına çok hızlı bir şekilde neden olur. Bu sebeple alüminyum olan malzemeler ile alkali olan maddeler temas halinde bulundurulmamalıdır. Aynı zamanda su ile ekzotermik reaksiyona girecek olan kalsiyum oksit formülü CaO kalsiyum hidroksit oluşturur.
" } ] }