{ "title": "Kalsiyum Minerali", "image": "https://www.kalsiyum.org/images/Kalsiyum-Minerali-28.jpg", "date": "20.01.2024 07:12:28", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kalsiyum Minerali, Kalsiyum, canlılar için oldukça önemli mineraller arasında yer alır. Toprak alkali metaller grubundandır. Kalsiyum Latince \"calx\" kireç anlamındaki kelimeden gelmektedir. Tüm canlılarda olduğu gibi insan vücudu için de çok önemli bir mineraldir. Kalsiyum minerali özellikle kemik ve dişler için çok önemlidir.

Kalsiyum minerali, vücuda besinler yoluyla girmektedir. Kalsiyum mineralinin bağırsaklarda emilimi tek başına olmamaktadır. Bu sebeple kalsiyum minerali yağlar, fosfor, C ve D vitaminleri gibi maddelerden birine bağlanarak birlikte bağırsaklarda emilimi olmaktadır. Süt ve süt ürünleri, fındık, tahıllar, balık, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, maydanoz ve baklagillerde bulunur. Ancak ıspanak kalsiyum mineralinin vücutta emilimini engeller. Alkol almak da kalsiyumun vücutta emilimini engeller.

Kalsiyum Mineralinin Faydaları Nelerdir?

Vücutta bulunan kalsiyum en çok kemiklerde bulunur. Özellikle kemik ve dişlerin yapısının çoğunluğunu oluşturur. Büyüme çağındaki çocukların kemikleri ve dişleri için fazlaca ihtiyacı vardır. Kalsiyum vücutta kan basıncının normal düzeyde olmasını sağlar. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Kasların kasılmasını sağlar; özellikle kalp kaslarının sağlığı için hayati önem taşır. Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Hücrelerin iyi çalışmasını sağlar.

Vücut bazı durumlarda daha fazla kalsiyum mineraline ihtiyaç duymaktadır. Hamilelik döneminde, kemik erimesi hastalığında, büyüme çağındaki çocuklarda, yüksek tansiyonda, kalp hastalıklarında fazla ihtiyaç duyulur. Yapılan araştırmalarda kalsiyum mineralinin kolon kanserine karşı etkili olduğu görülmüştür.

Vücutta Kalsiyum Mineralinin Eksikliği

Vücutta kalsiyum mineralinin eksikliğinde başta kemikler ve dişler zarar görür. Kemiklerde yumuşama ve yamulma oluşur. Çocuklarda gelişim geriliği ve raşitizm ortaya çıkar. Kemiklerde kolay kırılmalar olur. Osteoporoz ve osteomalazi rahatsızlıkları görülür. Dişlerde hızlı çürükler oluşur. Kaslarda kramp ve kasılma sorunları meydana gelir.
" } ] }