{ "title": "Kalsiyum Hangi Yiyeceklerde Var", "image": "https://www.kalsiyum.org/images/Kalsiyum-Hangi-Yiyeceklerde-Var-31.jpg", "date": "20.01.2024 17:48:39", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kalsiyum Hangi Yiyeceklerde Var

İnsan vücudu için oldukça gerekli bir mineral olan kalsiyum, güçlü kemik ve diş yapısı için oldukça gereklidir. Yalnızca çocukluk çağlarında alınması gerektiği düşünülen kalsiyum, aslında yetişkinlerde de birçok sisteminin normal çalışması ve tansiyonun düşürülmesi için oldukça önemli mineraller arasında bulunur. Vücutta kalsiyum eksikliği durumunda, özellikle çocukluk döneminde büyüme ve gelişmede gerilik, yetişkinlerde ise kemik dokusu içinde boşluk oluşması yani osteoporoz ve kemik yoğunluğunun azalması gibi birçok önemli sorun ortaya çıkabilir. Bu nedenle vücut için kalsiyum oldukça önemli bir yere sahiptir ve birçok farklı yiyecekte yer alır.

Kalsiyum hangi yiyeceklerde var

Kalsiyum aslında yalnızca süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinde bulunmaz. Aynı zamanda sebze, kuruyemiş, baharat, meyve ve deniz ürünleri gibi birçok yiyecekte de bulunur.

Süt ve yoğurt, önemli bir besin olan süt ve yoğurt iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Mutfaklarda sulu ve sebze yemeklerinde, makarna ve pilavlarda kullanılan yoğurt ve kemik gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olan süt günlük kalsiyum ihtiyacını büyük bir ölçüde karşılar.

Bitki ve baharatlar, kereviz, kekik, dereotu, mercanköşk, biberiye gibi bitki ve baharatlarda en az süt kadar kalsiyum bulunur. Bu bitki ve baharatlarla yapılan yemekler ve bitki çayları sayesinde günlük kalsiyum ihtiyacının büyük bir bölümü karşılanır ve kalsiyum eksikliği büyük bir oranda azalır.

Peynir, kişinin günde tüketeceği 100 gram beyaz peynir, günlük vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun yaklaşık yarısını karşılar. Kalsiyumun yanı sıra B12 vitamini, sodyum, protein, fosfor ve doymuş yağ içeren beyaz peynir kalp damar ve kolesterol rahatsızlığı olan kişiler tarafından aşırı tüketilmemelidir. Beyaz peynirle beraber parmesan peyniri, kaşar peynir, mozeralla ve çedar gibi peynir çeşitleri de en fazla kalsiyum içeren peynirler arasında yer alır.

Susam, kurutulmuş ya da kavrulmuş 100 gram susam, vücudun günlük kalsiyum ihtiyacının neredeyse tamamına yakınını karşılar. Fakat kilo problemi olan kişilerin enerji bakımından zengin olan susamı dikkatli kullanılmaları tavsiye edilir.

Badem, 100 gram kavrulmuş badem vücudun günlük ihtiyaç duyduğu kalsiyumun yarısına yakınını karşılar. Aynı zamanda E vitamini, manganez ve magnezyum bakımından da oldukça zengin olan badem sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Keten tohumu, omega 3 ve sağlıklı yağ içermesi bakımından birçok Uzman tarafından tüketilmesi önerilen keten tohumu aynı zamanda kalsiyum bakımından da oldukça zengindir. 1 çorba kaşığı keten tohumu 36 mg kalsiyum içerir ve bu oran günlük ihtiyacın %3'ünü karşılar.

Yeşil yapraklı sebzeler, iyi bir kalsiyum kaynağı olarak bilinen çiğ ya da pişmiş olarak tükettiğimiz yeşil yapraklı sebzeler günlük kalsiyum ihtiyacının %10'a yakınını karşılar. Özellikle de kıvırcık lahananın 100 gramında 135 mg kalsiyum vardır. Bununla beraber ıspanak ve pazı da iyi bir kalsiyum kaynağıdır.

Baklagiller, birçok baklagil vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun %13'ünü karşılar. Özellikle de faydaları bakımından tüketilmesi gereken kuru fasulye iyi bir kalsiyum kaynağıdır.

Portakal, iyi bir C vitamini kaynağı olan portakal, kalsiyum içeren meyveler arasında yer alır. 1 adet portakalda 65 mg kalsiyum vardır.
" } ] }