{ "title": "Kalsiyum Fosfat", "image": "https://www.kalsiyum.org/images/Kalsiyum-Fosfat-78.jpg", "date": "23.01.2024 06:29:47", "author": "Fatma ULUSAL", "article": [ { "article": "
Kalsiyum fosfat, +2 yüklü kalsiyum iyonu ile metafosfatlar, ortofosfatlar (PO4)3- veya pirofosfatlar (P2O7)4- iyonlarının ve hidronyum veya hidroksit iyonlarının bir araya gelerek oluşturduğu mineral sınıfına verilen genel isimdir.

Vücudumuzda fazlaca miktarda fosfat türevi bileşikler bulunur. Örneğin; kemiğin yapısının yüzde yetmişi bir kalsiyum fosfat minerali olan hidroksiapaptitten oluşur. Bunun yanında diş minesinin yüzde doksanını hidroksiapaptit oluşturur. Kanda ve sütün yapısında fazla miktarda kalsiyum fosfat bileşikleri bulunur.

Kalsiyum Fosfat Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Diğer bileşiklerden farklı olarak kalsiyum fosfatların sudaki çözünürlükleri sıcaklık artışıyla birlikte azalmaktadır. Bu nedenle kalsiyum fosfatları çöktürmek için ısıtılır.

Kalsiyum fosfatlar beyaz renkli ve kokusuzdur. Havada kararlıdır ve toz haldedir. Saf sudaki çözünürlüğü neredeyse yok denecek kadar azdır (100 gr suda 0.002 gr çözünür). Ancak suyun pH değeri düşürüldüğünde çözünürlükte artış gözlenir ve seyreltik hidroklorik asit ve nitrik asitte iyi çözünebilir. Çünkü fosfatlar yapılarına hidronyum iyonu alarak monohidrojen fosfat ve dihidrojen fosfat iyonları oluştururlar. Bunun yanında etanol gibi organik çözücülerde çözünmezler. Kalsiyum fosfatlar baziktir ve zayıf bir asit olan fosforik asitten, hidronyum iyonlarının biri, ikisi veya üçünün kalsiyum ile yer değiştirmesiyle ortofosfat tuzları oluşur. Bazik olan bu bileşiklerin pH değerleri 8.5-9.0 aralığındadır. Korozif etkileri yoktur.

Kalsiyum fosfatlar genel olarak benzer fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olmasına karşın zincir uzunlukları sahip oldukları önemli özelliklerini belirleyici temel özellikleri etkiler. Genel olarak farklılık gösteren özellikleri;
Hayatımızda Kalsiyum Fosfatlar

Hayatımızda birçok alanda kalsiyum fosfat bileşikleri yer almaktadır. Buna birkaç örnek verecek olursak;
Kalsiyum Fosfat Kullanım Alanları

Kalsiyum Fosfatlar sağlıktan sanayiye, gıdadan dişçiliğe birçok alanda kullanılmaktadır. Bu alanlar özetlendiğinde;
" } ] }