{ "title": "Kalsiyum Elementinin Özellikleri", "image": "https://www.kalsiyum.org/images/Kalsiyum-Elementinin-Ozellikleri-16.jpg", "date": "21.01.2024 08:25:32", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalsiyum elementinin özellikleri, sembolü Ca olan kalsiyum elementi periyodik çizelgede IIA grubunda bulunmaktadır. 20 atom numarası olan elementin atom ağırlığı ise 40,08'dir. Toprak alkali metal element serisinde bulunan kalsiyum elementi gümüşi beyaz görünümde katı haldedir. Kalsiyum elementi ayrıca dünyada en fazla bulunan elementler arasında 5. Sırada yer almaktadır.

Kalsiyum elementinin fiziksel özellikleri nelerdir?

Kalsiyum elementi kurşun kadar sert olup, rengi gümüş gibi bir metaldir. Saf olduğu zaman istendiği gibi kesilebilir, şekil verilebilir, preslenerek, levha ya da tel şekline getirilebilir bir elementtir. Kalsiyum elementinin oksidasyon sayısı +2, brinnel sertlik katsayısı 17, iyon yarıçapı da 0.99 Angstrom derecedir.

Kalsiyum elementinin kimyasal özellikleri nelerdir?

Kalsiyum suda hidrojen verip bozunur. Asitlerin içinde çözünür. Eğer içine eritici uygun olan maddeler ilave edilirse, döküm yapılması kolaydır. Yüksek sıcaklıklardan etkilenmemek için üzeri nitrit tabakayla kaplı olur, havada ise aynı etkiyi ince oksit tabakası yapar. Kalsiyum elementinin zehirleyici etkisi bulunmamaktadır. Tamamı stabil halde bulunan altı izotopa sahiptir.

Kalsiyum elementinin özellikleri ve doğada bulunduğu yerler

Dünyada en fazla bulunan elementler arasında 5. Element olan kalsiyum, metaller arasında ise 3. Sıradadır. Kalsiyum elementinin yapısındaki bileşiklerin tamamı dünyanın yaklaşık %3,64 kadarını kapsar. Bunun yanında tüm canlıların yani hayvan ve bitkilerin yaşamında etkili olan temel elementler arasındadır. Dişlerin, kemiklerin mercan ve yumurta kabuğunun yapısında kalsiyum bulunur. Deniz suyunda da %0,15 oranında kalsiyum vardır.

Kalsiyum elementi nasıl elde edilir?

Kalsiyum kirecin alüminyum metaliyle indirgendiğinde, kısa süreli kullanımlar için elde edilebilir. Bunun yapılması için alçak basınç ve yüksek sıcaklık gerekir. Ardından vakumda başka maddelerden arıtılan kalsiyum saf hale getirilir. Endüstride kullanım içinde eritilen kalsiyum klorür, bir karbonatla cevherinin hidroklarit asit ile iyileştirilerek elde edilir. İşlem sırasında grafit kap anot görevi görürken, kalsiyum klorür içine sokulan demir çubukta katot görevini üstlenir. Metalik kalsiyum bu işlemde katot çevresinde birikim yapar.

Kalsiyum elementinin özellikleri ve kullanım alanları

Kalsiyum elementi metal olarak kullanımı alüminyum alaşımlarda, dökme demirde grafit durumundaki karbonun denetlenmesinde, kurşun ve bizmutun ayrılmasında kullanılır. Ayrıca çelik türlerinin çoğunun oksitlenmesine engel olur. Argon ve azot gibi gaz karışımlarının ayrılmasını sağlayan kalsiyum, magnezyum alaşımları içine %0,25 nispetinde katılırsa kristal yapısının incelmesini sağlar. Kalsiyum elementinin özellikleri arasında yanmayı zorlaştırması, buna bağlı olarak ısıl işlem ihtiyacını azaltması da vardır. Kalsiyum kurşun alaşımlarını sertleştirici etkisi de bulunmaktadır. Kalsiyum elementinin suyla reaksiyona girme özelliği bulunması nedeniyle, alkol tarzında kuru çözücülerin üretiminde kullanılan bir element haline gelmiştir. Haberleşme aygıtlarının deniz altında kullanılan türlerinde, kalsiyum suyla reaksiyona girmekte ve hidrojen açığa çıkmaktadır.
" } ] }