{ "title": "Kalsiyum Düşüklüğü", "image": "https://www.kalsiyum.org/images/Kalsiyum-Dusuklugu-52.jpg", "date": "21.01.2024 07:23:48", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kalsiyum Düşüklüğü, Vücudumuzda kanın pıhtılaşmasını, kasların kasılma ve gevşemesini, birtakım hormonların üretimi ile kalp atışının düzenlenmesi gibi son derece önemli görevlere sahip olan kalsiyum, en çok diş ve kemiklerde bulunur. Kemik sağlığının korunmasının yanı sıra genel sağlık içinde oldukça önemli olan kalsiyum minerali her yaşta kişinin ihtiyacı olan bir mineraldir. Bu nedenle vücutta kalsiyum oranının yeterli miktarda olması hem kemik sağlığı hem de genel sağlık açısından oldukça önemlidir.

Vücutta kalsiyum mineralinin düşük olması bazı problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Kalsiyum eksikliği tıp dilinde hipokalsemi olarak adlandırılır ve kalsiyum düşüklüğü vücuda yeterli miktarda kalsiyum alınamaması veya vücuttaki kalsiyumun dışarı aşırı miktarda atılması sonrasında ortaya çıkan bir durumdur.

Kalsiyum düşüklüğü belirtileri nelerdir?

Vücuttaki kalsiyum düşüklüğü kısa süreli ise hiçbir belirti göstermeyebilir. Bu durumda kalsiyum ölçümü yapılmadan kalsiyum düşüklüğü belirlenemez. Çünkü kısa süreli kalsiyum düşüklüğü durumunda vücut kalsiyum ihtiyacını belirli bir süre kemiklerden karşılar. Fakat kalsiyum düşüklüğü uzun süreli ise kemiklerden kalsiyum alınması ilerleyen zamanlarda kemiklerin zayıflamasına neden olur ve bu durumda osteoporoz adı verilen rahatsızlığın ortaya çıkmasına yol açar.

Kalsiyum düşüklüğünün ortaya çıkaracağı belirtiler kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber kişide sık ortaya çıkan belirtiler arasında kaslarda kasılma ile kas ağrıları, depresyon durumu, kalp atışının düzensiz olması, hafıza zayıflığı, cildin kuruması, tırnakların yapısının incelenmesi ve kırılması, el, ayak ve yüzde karıncalanma hissi, halüsinasyon görmek, tansiyon yüksekliği, yüksek kolesterol, uyku bozukluğu, diş çürümeleri ve diş eti problemleri gibi belirtiler sayılabilir.

Kalsiyum düşüklüğü neden olur?

Vücutta yaşanan kalsiyum düşüklüğü genellikle kişinin kalsiyum içeren besinler açısından yetersiz beslenmesi nedeniyle ortaya çıkar. Akut kalsiyum düşüklüğü kişinin kalsiyum açısından zengin besinleri tüketmesi ile normal seviyeye gelir. Kalsiyum açısından zayıf beslenmenin yanı sıra vücutta kalsiyumun vücut tarafından kullanılmasında görevi olan D vitamininin eksik olması, yaşlılık durumu, menopoz döneminde ortaya çıkacak olan kemik kaybı nedeni ile vücudun kalsiyumu kemikler tarafından işleme özelliğinin kaybolması, aşırı miktarda alkol ve kafein içeren içeceklerin tüketilmesi, bazı ilaçlar idrar ile vücuttan atılan kalsiyum oranının artmasına yol açarak kalsiyum düşüklüğüne neden olur.

Kalsiyum düşüklüğü tedavisi nasıl yapılır?

Kalsiyum düşüklüğünde uygulanacak tedavi yöntemleri vücutta kalsiyum oranının yükselmesine yönelik yapılır. Öncelikle kişiye yoğurt, süt, beyaz peynir gibi süt ürünleri ile vücutta kalsiyum seviyesini yükseltecek brokoli, bamya, yeşil fasulye, deniz ürünleri tüketmesi tavsiye edilir. Bunun yanı sıra kalsiyum düşüklüğü kullanılan baz ilaçlardan kaynaklanıyorsa bu ilaçlar değiştirilir ve hastaya ağız yoluyla alınan kalsiyum ve D vitamini takviyeleri reçete edilir.
" } ] }