{ "title": "Kalsiyum Ca", "image": "https://www.kalsiyum.org/images/Kalsiyum-Ca-28.jpg", "date": "20.01.2024 15:10:17", "author": "Fatma ULUSAL", "article": [ { "article": "
Kalsiyum Ca, Periyodik cetvelin 2A grubunda ve 4. Sırasında bulunan toprak alkali metallerinin üçüncüsüdür. Latince kireç manası taşıyan calx kelimesinden gelir. Bileşiklerinde +2 yükünde bulunur ve 2 elektron vererek +2 yüklü iyon oluşturur.

Kalsiyum Ca Özellikleri Nelerdir?
Kalsiyum Ca İzotopları

Yeryüzünde doğal olarak altı izotopu bulunur: Ca40 (Bolluk yüzdesi en fazla olan), Ca42, Ca44, Ca46 ve Ca48. İzotopları içerisinde doğada bolluğu en fazla olan %97 bolluk oranı ile Ca40 izotopudur. Doğal izotoplarının dışında yapay olarak birçok radyoaktif izotopları elde edilmiştir.

Kalsiyum Ca Eldesi

Metalik kalsiyum eldesi için en çok tercih edilen yöntem kalsiyum iyodür (CaI2) bileşiğinin elektrolizidir. Grafit kaplar içerisinde yüksek sıcaklıklarda erimiş kalsiyum iyodür elektroliz edilerek elde edilir. Elektroliz sonucunda metalik kalsiyum ve sodyum iyodür tuzu oluşur.

Kalsiyum Ca Canlılar İçin Önemi

Metalik veya bileşik halindeki kalsiyumun insan ve doğa açısından birçok kullanım alanı vardır. Kemik ve dişin yapısının büyük bir kısmını kalsiyum elementi ve bileşikleri oluşturur. Kemiğin yapısına katıldığı için özellikle bebeklerde ve çocuklarda yeterince kalsiyum alınmalıdır. Yeterince alınmaması durumu, bağırsakta emilim bozukluğuna neden olabilir. Bitkinin yapısını güçlendirir. Eksikliği kök gelişim zayıflığına neden olur. Meyve ve sebzelerin ömrü kısalır. Dayanıklılığı azalır. Hem yüzeysel hem de içsel hasarlar oluşur. Bitkinin çabuk çürümesine neden olur.
" } ] }