{ "title": "Kalsiyum Bileşikleri", "image": "https://www.kalsiyum.org/images/Kalsiyum-Bilesikleri-65.gif", "date": "20.01.2024 09:06:04", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "

Kalsiyum Bileşikleri, Kalsiyumun (CA) İngilizce clax. Kelimesinden türemiştir. Yerkabuğunun yüzde 3'ünü oluşturan kimyasal bir elementtir. 845 derecede erir. Gümüş gri veya beyaza yakın renklidir. Toprak benzere metal ailesi grubundandır.

Vücudumuzun ihtiyacı olan kalsiyumun alınması için daha çok süt ve süt ürünleri ile beyaz et, kırmızı et, balık, yumurta gibi ürünler tüketmek zorundayız. Kalsiyum bileşiklerinin oranı yüksek olan bu besinler başta kemik iskelet sisteminin sağlıklı gelişmesi olmak üzere, sinir sisteminin çalışmasında, karaciğer ve diğer salgı bezlerinin düzgün çalışmasında önemli rol üstlenir. Kalsiyum bileşikleri de kalsiyum yetersizliği anlamına gelen hipokalsemi, raşitizm ve osteoporoz hastalıkları oluştuğunda vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılamak için harcanan kalsiyum içinde bulunan kalsiyum tuzlarıdır.

Kalsiyum bileşiklerinin doğal insan yaşamından başka kullanım alanları vardır. Bileşiklerin ayrıştırılması daha çok sanayi alanında uygulanmaktadır. Örneğin Alüminyuma çeşitli elementler karıştırılırken, kurşun ayrıştırılırken, çelik imal edilirken kullanılır. Bunlardan başka inşaat sektöründe oldukça fazla kullanılır. Doğada bulunan en çok bulunan üçüncü elementtir. Kalsiyum bütün canlıların iskelet yapıları için gereklidir. Beyaz, hızlı kararan ve kirecin oluşumunda ortaya çıkan yumuşak bir elementtir.

Kalsiyum bileşikleri nelerdir?

Kalsiyum diğer bileşikler ile birleşerek bildiğimiz kireç taşını oluşturur. Su ile temas ettiğinde karbondioksit açığa çıkar. Diğer bileşikler tebeşir, mermer, kalker ve alçı taşıdır. Bu taşların çeşitli doğal renkler ile karışmış olan türleri de vardır. Örneğin Oltu taşı kalsiyum bileşiğidir. Karbonat bir başka bileşiktir. İnsan iskelet, tırnak ve diş sisteminde bulunan kalsiyum bileşiği fosfat'tır. Fosfat insan vücudunda üst üste birikerek kemiklerin oluşmasına neden olur.

Kalsiyum bileşiği olan kireç ve diğer benzerler inşaat sanayinde oldukça fazla kullanır. Sönmemiş kireç ısıtılırsa 2600 derecede erir. Fakat su ile temas ettiğinde kimyasal reaksiyona girer ve kendiliğinden erir. Erimiş kirecin kimyasal adı kalsiyum hidroksit'tir. Isıya karşı dayanıklılığı nedeni ile özellikle fırın içlerinin kaplanmasında kullanılır. Sönmüş kirecin nemi çekme özelliği olduğundan inşaatlarda çok fazla kullanılır.

Eritilen kireç çok fazla olarsa hidratlı kireç elde edilir. Ayrıca kalsiyum bileşiği olan sönmüş kireç potasyum hidrat ve sodyum hidrat porlant çimento ve dire işlenmesinde kullanılır.

Kalsiyumun diğer bir hali olan sönmemiş kireç yüksek ısıya maruz bırakılırken karbon ile birleşirse tepkimeye neden olur. Bu tepkime elektrikli fırınlarda kalsiyum barbür elde edilmek için kullanılır.
" } ] }